Allergenie Wijzer 1 De oorzaak: het afweersysteem slaat op hol

De oorzaak: het afweersysteem slaat op hol


Je kind eet een hapje ei of drinkt een slokje melk  en ineens raakt zijn lichaam in paniek. Waarom? Omdat het immuunsysteem, dat normaal virussen en bacteriën bestrijdt, besluit dat een onschuldig voedingsmiddeleen gevaarlijke indringer is. En dan gaat het alarm af.


Bij een voedselallergie ziet het lichaam bepaalde eiwitten in voeding als vijandig. Terwijl anderen er zonder probleem op knabbelen, denkt het afweersysteem van jouw kind: “Alarm! Aanval!” En dan gaat het hele verdedigingssysteem aan het werk: er komen stoffen vrij zoals histamine, die voor allerlei klachten zorgen van rode vlekken tot benauwdheid of misselijkheid.


Deze reactie kan binnen seconden tot minuten optreden, en dat maakt voedselallergieën extra spannend. Je weet vaak pas dat het misgaat, als het al gebeurt.


Een voedselallergie is dus géén kwestie van “iets niet goed kunnen verteren” dat is een intolerantie, zoals bij lactose. Hier is echt het immuunsysteem aan het werk. En dat maakt het serieuzer: zelfs een mini-kruimeltje kan al een heftige reactie uitlokken.


Kort gezegd: het lichaam ziet iets veiligs als gevaarlijk en reageert véél te heftig. Een beetje zoals een rookmelder die afgaat als je een kaars aansteekt. Vervelend, onterecht maar wel iets om serieus te nemen.