Healthy appeltaart muffins zonder ei!
Vandaag regent het.
“Wat zullen we doen?” vraagt mama.
“Bakken!” roept Rik meteen.
“Ik wil cupcakes!” zegt Niene.
Mama pakt het oude cupcake-recept erbij, maar Niene fronst.
“Daar zit ei in… dat mag ik niet…”
Net op dat moment gaat de deurbel: Daar zijn Janet de Genie en Ton de Toverketel, met een pot appelmoes in hun hand.
“Geen zorgen!” zeggen ze.
“Wij maken cupcakes zonder ei, maar wél met toverluchtigheid!”
Ton knikt plechtig.
“Appelmoes is het geheim. Let op!”
Wat heb je nodig:
• 250 gram bloem (tarwe of glutenvrij)
• 1 zakje bakpoeder (16 g)
• 1 theelepel kaneel
• 130-150 gram bruine suiker
• 250 ml appelmoes (zonder suiker als je wilt)
• 100 ml zonnebloemolie
• 50 ml plantaardige melk (bijv. havermelk)
• (Optioneel: rozijnen of stukjes appel)
. (Optioneel: 1-2 el ahornsiroop of vanille extract)
Zo maak je het:
1. Oven aan!
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een cakevorm in of bekleed hem met obakpapier.
2. Mixmagie!
Doe alle droge ingrediënten (bloem, bakpoeder, kaneel, suiker) in een kom en roer goed door.
3. Toverscheutjes erbij!
Voeg appelmoes, olie en plantaardige melk toe. Roer alles tot een glad beslag.
4. Vulling erin?
Wil je rozijnen of appelstukjes? Roer die er nu doorheen.
5. In de oven!
Giet het beslag in de cupcakevorm en bak de cupcakes in 40–45 minuten gaar. Even prikken met een satéprikker: komt-ie er schoon uit? Dan is je cake klaar!
6. Afkoelen (of meteen een stukje…)
Laat even afkoelen en geniet samen van je luchtige ei-vrije cupcakes
Eetideeën:
• Met een beetje poedersuiker erop
• Of met een laagje plantaardige chocopasta erop (feest!)
• Of gewoon, lekker puur!